Snöstorm.
Foto: Robert F. Bukaty/AP Photo.

Ovädret drar in över Norrbotten

Just nu snöar det från Sundsvall och uppåt. Flera vägar är avstängda efter olyckor på grund av halt väglag och kraftiga vindar.

Hur påverkas du av vädret? Dela med dig här.

– Det är stökigt, säger Katarina Wolffram på Trafikverket till TT. 

Flera vägar norr om Storliden mellan Sverige och Norge är avstängda på grund av halka, snö och hårda vindar. Även E4:an är olycksdrabbad på flera håll med avstängda körfält som följd, rapporterar lokala medier.

Det är förseningar i tågtrafiken mellan Boden och Kiruna på grund av den kraftiga vinden.

Klass 2-varningar för snöfall i kombination med vind är utfärdade i Jämtland och Västernorrland, samt Västerbottens och Norrbottens kustland. Det blåser 24-25 meter per sekund på många håll längs Norrlandskusten.

Det råder klass 1-varningar i Västerbottens och Norrbottens inland, där mellan 20 och 30 centimeter snö väntas falla under ett dygn.

Det ligger en klass 2-varning för norra Lapplandsfjällen med besvärliga vindar i kombination med snö, drivbildning och dålig sikt. I norra Lapplandsfjällen ser det ut att bli storm på de högsta topparna, enligt SMHI.

  • En klass 1-varning innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner. 

  • Klass 2-varningar utfärdas för väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. 

  • Klass 3-varningar innebär mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. 

  • Den mest ovanliga typen av varningar, klass 3-varningar för höga flöden, utfärdas i genomsnitt bara vart 50:e år. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista