Charlotte Kalla i Gällivare
Charlotte Kalla i Gällivare Foto: Alexander Lundholm SR

Kalla tillbaka i Ruka – tänker inte på hjärtproblemen

3:37 min

Charlotte Kalla är redo för världscuppremiären i finska Ruka på fredag. Hon har spetsat till formen den senaste veckan.

Det var märkliga och läskiga scener i Ruka i fjol. Charlotte Kalla drabbades av förmaksflimmer under premiärtävlingen i Ruka. Hjärtat slog oregelbundet och hon tog sig i mål som 75:a..

- Det var tacksamt att jag fick göra en så grundlig undersökning. Och sen att det var bara under loppet, direkt när jag gick i mål försvann obehaget, även om jag kände mig bra sliten en lång period efteråt. Det är inget som jag tänker på, säger hon till Radiosporten.

Charlotte Kalla återhämtade sig efter hjärtproblemen och tog tre VM-medaljer. Den här säsongen har hon inlett med segrar i den svenska premiären i Gällivare. Men i Ruka väntar den första tävlingshelgen mot världseliten.

- Det kommer bli tufft med en mini-tour, speciellt med fredagens klassiska sprint. Jag brukar trivas bra i Ruka, banan är tuff och utslagsgivande. Sen ser jag mer fram emot det som väntar på lördagen och söndagen, att vi får två rejäla lopp med 10 kilometer bägge dagarna.

Efter den svenska premiären i Gällivare har landslaget, och Kalla, stannat på Hellners skidstadion och laddat upp inför världscup-helgen i Finland.

- Jag hoppas att jag kunnat spetsa till formen ytterligare genom att jag släppt upp på träningen den här veckan, säger Charlotte Kalla.

Tävlingarna i Gällivare slutade med segrar för Charlotte Kalla i såväl fristil som klassiskt. Långt före sina landslagskollegor.

Det var kul att vara igång och tävla. Jag fick fina svar rent tekniskt. Det kändes som att formen var god. Det är en skön känsla, speciellt när man varit träningsbelastad.

Hör Charlotte Kalla och många andra under Radiosportens stora uppsnackskväll inför längdskidsäsongen. Klockan 19.00 i P4 ikväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista