Tecknade figurer pussas
Pussbild från hemsidan youmo.se

Personal utbildas i samtal om sex, jämställdhet och hälsa

2:34 min

I dag har personal, från bland annat skolor och HVB-hem, utbildats i att samtala om hälsa, sexualitet och jämställdhet med nyanlända ungdomar.

Daniel Hammarstedt är behandlingsassistent på ett HVB-hem i Boden och deltar i utbildningen. Han säger att han gärna skulle bli bättre på att samtala om sex och kvinnosyn, för det är viktiga ämnen att lyfta.

– Det tycker jag verkligen. Kunskapen hos vissa nyanlända är låg och de behöver mer kunskap om det här.

Sandra Dahlén är sexualupplysare och föreläser under utbildningen. Hon säger att, även om kulturskillnader och språk kan kännas som utmaningar, så är ungdomar i grunden rätt lika.

– På ett sätt är det bara att köra. Man kan luta sig mot att alla vill prata om de här frågorna, och att de har både frågor och glädjeämnen.

Utbildningen utgår från innehållet på hemsidan youmo.se där ungdomar själva också kan läsa och se filmer om de här frågorna - på arabiska, dari, somaliska, tigrinska, engelska och lätt svenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista