Järvspår i Arjeplogsfjällen.
1 av 2
Järvspår i Arjeplogsfjällen. Foto: Ulf Larsson/SR
Kjell Sundvall, chef på länsstyrelsens fältenhet i Jokkmokk.
2 av 2
Kjell Sundvall, chef på länsstyrelsens fältenhet i Jokkmokk. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio.

Länsstyrelsen söker tusen järvskitar

1:40 min

Vinterns spillningsinventering av järv gav ett så pass bra resultat att metoden kommer att användas ytterligare ett par år.

– Vi hade siktat på att få in 600 järvspillningar och fick in runt 800. Målet kommande vinter är att få in 1000 järvskitar, säger Kjell Sundvall som är chef för länsstyrelsens fältenhet.

Kopplat till inventeringen finns ett belöningssystem som ger den som skickat in en järvskit en slant. Trotts det så är det ett kostnadseffektivt system. Men det finns andra fördelar, speciell om inventeringen används flera år i rad.

– Fördelen är att vi får DNA på individnivå så vi kommer se revirbildningar, nya järvar som kommer in, vi får koll på järven på individnivå, viket är bra för förvaltningen, säger Kjell Sundvall igen.

I likhet med den gångna vinterns insamling så kommer det att utgå en belöning till dom som samlar och skickar in ett spillningsprov kommande vinter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".