Anna-Karin Andersson, ambulanssjuksköterska.
1 av 2
Anna-Karin Andersson beskriver en arbetssituation som blir allt tuffare.. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Räddningstjänsten skylt
2 av 2
Räddningstjänsten i Luleå. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

”Förr hade vi 15 larm per dygn – i dag kan det vara uppåt 40”

2:23 min

Ambulansutryckningarna har ökat i Norrbotten. En av orsakerna är att allt fler patienter får åka ambulans mellan sjukhusen.

Vad tycker du om ambulanssituationen? Mejla gärna vår reporter johanna.hovenmark@sverigesradio.se.

Anna-Karin Andersson, ambulanssjuksköterska i Luleå sedan ungefär 15 år, upplever en tydlig förändring i arbetsbelastning.

– Man hinner inte alltid äta i tid. Man kan få äta lunchen klockan fem på eftermiddagen. När jag började hade vi i snitt 15 larm per dygn, att vi kör närmare 40 larm per dygn är inget ovanligt i dag, säger hon.

Hur ambulans- och sjuktransporterna ska organiseras i framtiden utreds just nu av Region Norrbotten. 

– Den demografiska utmaningen har inte bara den effekten att norrbottningarna blir äldre och behöver sjukvård, utan även att det blir färre personer i arbetsför ålder. Då gäller det att vi arbetar smart och löser vårt uppdrag och mer därtill med den resurs vi har i dag, säger Jonas Thörnqvist, biträdande regiondirektör.

En orsak till det ökade trycket är också att patienter får åka ambulans mellan länets sjukhus. Det kan handla om vårdplatsbrist men även om att sjukhusen har olika verksamheter.

– Vi måste kunna utföra många fler icke sjukvårdskrävande transporter med andra fordon än med ambulanser, säger Jonas Thörnqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista