Akuten Piteå Älvdals Sjukhus. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Det akuta omhändertagandet i länets sjukvård utreds av ett konsultföretag. Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio

Akutsjukvården utreds av konsulter – för en halv miljon

1:38 min

Region Norrbotten har anlitat konsultföretaget Helseplan för att utreda det akuta omhändertagandet i länets sjukvård. Notan för utredningen är 520 000 skattekronor.

Region Norrbotten tecknade i augusti avtal med konsultföretaget.

– Det handlar om hur vi, utifrån de förutsättningar vi har, ska klara ett akut omhändertagande i framtiden. Med hänsyn till hur kompetensförsörjning, befolkningsutveckling och den medicinska och tekniska utvecklingen ser ut framåt, säger Veronika Sundström, regiondirektör.

Det kostar ungefär en halv miljon kronor. Varför gör ni det inte själva?

– Vi gör det mesta själva faktiskt. Det är nog första gången jag har varit med och lagt ut ett sådant här uppdrag externt. Det brukar man göra rätt ofta i andra delar av landet. Här tyckte vi att det var lämpligt att man får en utomstående blick på det, säger Veronika Sundström.

Uppdraget är bland annat att undersöka vilken mix av kompetens som behövs vid akutmottagningarna, i vilken omfattning akutläkarspecialister kan införas i länet, hur digitala lösningar kan användas och om patienter på jourtid kan styras till dagtid.

Tidsplanen för utredningen har blivit förskjuten och en rapport beräknas bli klar under första kvartalet 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista