Maria Stenberg (S), ordförande regionstyrelsen
1 av 2
Maria Stenberg (S), ordförande regionstyrelsen, uppmanar sjukvården att fortsätta sänka kostnaderna.. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Mats Johansson (s), valberedningens ordförande i Norrbotten.
2 av 2
Mats Johansson (s), valberedningens ordförande i Norrbotten. Foto: Privat.

Maria Stenberg (S) slutar som regionråd

1:23 min

Det socialdemokratiska regionrådet, Maria Stenberg, petades igår som partiets förstanamn till regionstyrelsen. Hon kommer därför inte ställa upp till omval under nästa år.

Maria Stenberg som är både regionråd och ordföranden för Norrbottens regionstyrelse blev alltså igår bortvald som förstanamn på socialdemokraternas regionlista till nästa års val, när socialdemokraterna i länet hade valkonferens.

Hon meddelade därför på en gång att hon inte ställer upp till omval.

Istället blev det valberedningens föreslagna andranamn, den socialdemokratiska landsstingspolitikern Anders Öberg, som partiet valde som förstanamn under sin valkonferens igår.

För oss i valberedningen var det naturligtvis lite förvånande

Valberedningens ordförande Mats Johansson konstaterar att de 201 ombudens beslut på konferensen var överraskande.

--Det är klart att det är ombuden som bestämmer.

Fanns det signaler om att man ville se en förändring - att man helt enkelt inte var nöjd med Maria Stenberg som förstanamn?

--Nä, inte som kommit oss tillhanda i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista