Vykortet visar de anställda och situationen vid Karungi Utrikes postanstalt under första världskriget. De postanställda kämpar i snö, mörker och kyla för att ta hand om all post som passerar Karungi och Haparanda. Kortet är skickat av postexpeditör Sixten Törnebladh vid Karungi Utrikes till Postmuseum år 1915.
1 av 3
Vykortet visar de anställda och situationen vid Karungi Utrikes postanstalt under första världskriget. De postanställda kämpar i snö, mörker och kyla för att ta hand om all post som passerar Karungi och Haparanda. Kortet är skickat av postexpeditör Sixten Törnebladh vid Karungi Utrikes till Postmuseum år 1915. Foto: Hildur Ortman / Postmuseum
I Karungi växer hotell, växlingskontor och speditionsbolag upp som svampar ur jorden.
2 av 3
I Karungi växer hotell, växlingskontor och speditionsbolag upp som svampar ur jorden. Foto: Fotograf: Mia Green / Postmuseum
Vintern 1916 - 1917 reser man en linbana över Torne älv för att bättre kunna transportera transitpost och krigsfångepost mellan öst och väst.
3 av 3
Vintern 1916 - 1917 reser man en linbana över Torne älv för att bättre kunna transportera transitpost och krigsfångepost mellan öst och väst. Foto: Mia Green / Postmuseum

Karungi – världens medelpunkt under första världskriget

2:26 min

Under åren 1914-1918 så hanterades all post som skulle skickas mellan öst och väst av en poststation i Karungi. Det blev flera miljoner brev och paket.

Nästa år är det 100 år sedan första världskriget tog slut och för att uppmärksamma det har har Postmuseet i Stockholm nu en utställning som berättar om posthanteringen i Karungi och Haparanda.

− Det är en spännande berättelse om hanteringen av posten under kriget som gör att vi nu har en utställning, säger Hedvig Bruzæus, utställningsproducent. 

Förutom all vanlig post som skickades mellan öst och väst så hanterades stora mängder av krigsfångebrev och krigsfångepaket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista