Patrik Fahlén, enhetschef Svedjans reningsverk och Magnus Bäckström, teknisk expert och ansvarig för större projekt.
Patrik Fahlén, enhetschef Svedjans reningsverk och Magnus Bäckström, teknisk expert och ansvarig för större projekt. Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio

Nya EU-krav innebär dyra investeringar i Boden

1:30 min

Reningsverket i Boden gör investeringar på 30 miljoner kronor för att klara EU:s nya krav.

Norra Sverige har tidigare fått dispens när det gäller avloppsrening, eftersom det i kallare klimat är svårare att få till en biologisk rening. Men nu sätter EU stopp för det här och anläggningen i Boden är en av de reningsverk som nu hamnat under lupp och behöver utföra åtgärder.

– Vi ser över och förstärker så att vi på sikt ska klara de här nya utsläppsmålen, säger Magnus Bäckström, teknisk expert och ansvarig för större projekt på reningsverket.

Hur mycket mer det kommer kosta på bodensarnas VA-räkning är svårt att säga.

– Vi alla måste skydda miljön och egentligen har vi inte så mycket val, alternativet är väldigt höga böter från EU. Visst är det stora belopp, men det kommer egentligen inte påverka så väldigt mycket, jämfört med övriga kostnader i hushållen, menar Magnus Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista