Abdullah Amiri vid skolan i Luleå.
Abdullah Amiri hoppas kunna läsa samhällsprogrammet på gymnasiet. Foto: Anton Bennebrant/Sveriges radio

Abdullah Amiri kan få stanna i Sverige: Jag kommer att kämpa och plugga hårt

2:08 min

Regeringens lagförslag om ensamkommande vore en möjlighet för Abdullah Amiri att få stanna i Sverige. Men han oroas för hur det skulle påverka de som inte får stanna.

Igår kom regeringen med ett förslag som innebär att ensamkommande flyktingungdomar som drabbats av långa handläggningstider hos migrationsverket kan få stanna i Sverige.

De som skulle beröras av lagförändringen är minderåriga som kom till Sverige före den 24 november 2015, som inte begått några brott och som studerar eller har för avsikt att studera i Sverige.

En av de är Abdullah Amiri i Luleå. Han kom till Sverige som sextonårig asylsökande från Afghanistan i oktober 2015. Han säger att förändringen vore positiv för honom, samtidigt som han oroas för de som inte skulle få stanna.

– De har ju också integrerat sig, lärt sig svenska och är aktiva i olika föreningar. Jag är orolig för vad som ska hända dem. De har väntat länge och var barn när de kom hit, säger Amiri.

Abdullah Amiri ingår i nätverket Låt oss leva, där han kommer att fortsätta kämpa för att även de som kom efter 24 november ska få stanna.

– Det här är bra, men det var inte det vi ville få. Så vi fortsätter att kämpa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista