Journalisten och egenföretagaren Li Skarin blir ny vd för Luleå Näringsliv.
Li Skarin är ny vd för Luleå Näringsliv sedan i höstas. Foto: Petra Älvstrand/PI Art & Photo

Luleå näringslivs vd har bolag som är konkursmässigt

2:04 min

Luleå näringslivs vd Li Skarin har i flera års tid fått anmärkningar från sin revisor för att hon agerat i strid mot aktiebolagslagen.

Ett av hennes bolag är konkursmässigt, men Li Skarin har ändå valt att driva det vidare.

– Det hade ju på ett sätt varit lättare att gå i konkurs, men jag har inte velat göra det, utan jag har velat att det här bolaget ska komma på grön kvist, säger hon.

Innan hon blev vd för Luleå näringsliv var Li Skarin vd i det egna bolaget Massa media. Men förutom Massa media äger hon även Li Skarin AB - ett bolag som bedriver konsult- och hästverksamhet.

Det är i det bolaget som hon haft problem med affärerna. Den ansamlade förlusten är på 1,7 miljoner.

Bolagets revisor har i flera år lämnat anmärkningar. Enligt honom har styrelsen i strid med bestämmelserna i aktiebolagslagen inte gjort en revisorsgranskad kontrollbalansräkning.

Li Skarin säger att hon varit överens med revisorn att driva bolaget vidare, att det här inte är olagligt, men att det innebär att hon själv blir ansvarig för skulderna.

– Jag har valt att driva det med personligt ansvar därför att jag egentligen inte har några externa fordringsägare, utan jag är skyldig mig själv pengar i två olika bolag.

Det handlar om en skuld på nästan en miljon kronor. Skulden är till Massa Media från Li Skarin AB.

– Det har varit svårare än vad jag trott att få igång lönsamhet i bolaget, men jag har valt att inte likvidera eller gå i konkurs för att kunna göra rätt för den här skulden.

Hon fortsätter:

– Inom en väldigt snar framtid ska jag kunna lösa skulderna i det här bolaget och sen är det ju så att jag ska avveckla mitt ägande i Massa media. Det kommer också att ske på sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista