LKAB behöver detaljplaner för gruvbrytning in mot Kiruna. Arkivbild från ett rivningsområde sommaren 2017. I bakgrunden syns LKAB:s förvaltningskontor.
1 av 2
LKAB behöver detaljplaner för gruvbrytning in mot Kiruna. Arkivbild från ett rivningsområde sommaren 2017. I bakgrunden syns LKAB:s förvaltningskontor. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
LKAB och Kiruna kommun är oeniga om detaljplaner som krävs för gruvbrytningen.
2 av 2
LKAB och Kiruna kommun är oeniga om detaljplaner som krävs för gruvbrytningen. Foto: Alexander Linder/Svriges Radio.

LKAB och Kiruna kommun inte inne på samma spår

2:12 min

LKAB har i ett brev till Kiruna kommun krävt att kommunen skyndsamt gör klart de detaljplaner som behövs för en framtida gruvbrytning in mot centrum. Men kommunen har i sin tur svarat att det inte är möjligt.

Kommunen svarade LKAB den 20 november.

Bakgrunden till att kommunen inte vill släppa detaljplanerna är att kommunen först vill ha garantier från regeringen att det dras en järnväg in till nya centrum. Näringsdepartementet har inte ännu kommit med något besked i frågan.

Men gruvbolagets kommunikationsdirektör Bo Krogvig anser inte att frågorna om järnväg och detaljplaner har med varandra att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista