David Chapman står bland snöbetäckta träd.
1 av 3
David Chapman. Foto: Emil Iversen
Bron från LTU till Porsö centrum. Bron är som en skridskobana.
2 av 3
Bron från LTU till Porsö centrum är enligt David Chapman ett typexempel på en konstruktion som inte är anpassad för ett regnigare klimat. Foto: Viktor Lundmark
En stor vattenpöl på en parkering på Storheden utanför Luleå.
3 av 3
Ett varmare klimat kommer ställa krav på stadsplaneringen i världens nordliga regioner. Foto: Viktor Lundmark

Förändrat klimat ställer krav på stadsplaneringen

2:14 min

Hur ska städerna i norr planeras för att klara av ett föränderligt klimat? P4 Norrbotten träffade doktoranden David Chapman för att reda ut den saken.

Om vi får vintrar med mer regn, vad gör det då med stadsplaneringen och vår vilja att röra oss i stadsmiljö uppe i norr?

På Luleå tekniska universitet finns det flera forskare som jobbar med just de frågorna och en av dem är doktoranden David Chapman.

Under tiden som vi står och pratar parkerar en kvinna sin spark intill oss. Om hon skulle behöva byta skor på grund av regnet skulle hon riskera att halka och slå sig.

– Om det fanns någonstans att sitta under tak så skulle hon kunna byta skor utan att riskera att slå sig, säger David Chapman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista