Ola Isaksson på företaget Nomor ansvarar för saneringen av vägglössen på Svedjebacka.
1 av 2
Ola Isaksson på företaget Nomor ansvarar för saneringen av vägglössen på Svedjebacka. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio
Värmefläktar används för att hetta upp rummen till drygt 50 grader.
2 av 2
Skadedjursteknikerna på Nomor använder värmefläktar för att hetta upp rummen till drygt 50 grader. Då dör löss och ägg. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio

Blodig sanering av vägglössen på äldreboendet

1:46 min

Saneringen av vägglöss på äldreboendet Svedjebacka i Boden är omfattande. Ibland rinner det blod efter väggarna, berättar Ola Isaksson på företaget Nomor.

Han är skadedjurstekniker och ansvarig för saneringen, som startade på fredagen.

– Ja, herregud. Det är lägenheter som är svarta av bajset. De suger blod och det innebär att de skiter svart. Kör man med kem så rinner det blod efter väggen, det är så mycket bajs.

Vägglössen upptäcktes 13 oktober, men det var när speciella sökhundar gick igenom Svedjebacka som man förstod hur stort problemet var. 39 av 48 lägenheter hade vägglöss.

– De växer fort och de är svåra att upptäcka, säger Ola Isaksson.

Lössen är experter på att hålla sig osynliga under dagarna. Sängar, böcker, brandvarnare eller rullstolar - allt är ett potentiellt gömsle för den cirka fem millimeter stora lusen.

Saneringen ska pågå med hjälp av värmefläktar i tre veckor. Allt ska bli över 50 grader varmt, då dör lössen. Sedan blir det efterkontroll av äldreboendet.

– Hundarna kommer upp igen i början av januari och ska leta igenom lägenheterna, säger Ola Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".