Mikael Renqvist, jurist Hyresgästföreningen.
Det förekommer att belysning och ljudslingor skapar osämja, enligt Mikael Renqvist, jurist på Hyresgästföreningen i Luleå. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Ljudligt pynt kan göra julefriden till julestriden

1:47 min

Blinkande pynt med ljudslingor kan höja julstämningen på balkongen. Men det är inte säkert att grannen är lika nöjd.

Visst är det härligt att lysa upp decembermörkret med ljusslingor. Njuter av pyntet är det många som gör, och en av dem är Hyresgästföreningens jurist Mikael Renqvist som dock själv inte är någon storpyntare.

– Nej, jag tittar på alla andras julbelysningar i stället. Det är väl mysigt, säger han.

Några regler som begränsar möjligheten att dekorera med ljusslingor på hyresrättens balkong eller uteplats finns egentligen inte.

– Lagstiftaren har valt en annan inriktning och ganska tydligt slagit fast att man behöver ta hänsyn till sina grannar. Det skulle kunna komma till en viss gräns där julpyntet kan störa, säger Mikael Renqvist.

För att inte riskera att julefriden blir julestriden, kan det eventuellt vara klokt att inte göra balkongen till en blinkande show.

– Det förekommer att just julbelysning är störande. I synnerhet när julbelysningen kombineras med julslingor. Det finns väldigt kreativa lösningar med ljud och det är inte alla som uppskattar det, säger han.

Har du haft kontakt med personer som har lyft den här frågan?

– Ja, och det har gått att lösa och oftast då med hjälp av hyresvärdens insatser.

Mikael Renqvists råd till den som störs av grannens pynt är att kontakta hyresvärden.

– Hyresvärden måste i sin tur behandla situationen på något sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista