Folktandvården Gällivare.
1 av 2
Folktandvården Gällivare. Foto: Privat.
Tandläkarutrustning. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
2 av 2
Tandläkarutrustning. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio

Folktandvården stängd efter kabelbrand

1:30 min

Folktandvården i Gällivare har drabbats av en kabelbrand som får stora konsekvenser.

Själva branden var enligt uppgift till P4 Norrbotten inte omfattande, men konsekvenserna blir stora.

Under söndagen har de ansvariga cheferna haft ett extrainsatt möte med anledning av den akuta situationen.

Enligt verksamhetschefen för den norra regionen inom Folktandvården Region Norrbotten Margareta Bergman har man kommit fram till att den inbokade och planerade verksamheten kan flyttas och bokas om. För det har man kallat in tre administratörer som under söndagen kommer att sitta och ringa runt till de patienter som hade inbokade tider under måndag och tisdag.

De akuta patienter som får besvär uppmanas att söka sig till andra tandvårdskliniker alternativt till sjukhuset om man har väldiga besvär.

Delar av verksamhetens personal kan komma att placeras i Kiruna under tisdag, onsdag, torsdag för att kunna stötta upp och där ta emot akuta patienter under hela dagar.

Det finns även möjlighet att i en begränsad omfattning kunna stötta upp andra kliniker på andra orter med personal från Gällivare.

Exakt hur länge man måste hålla stängt är oklart. Nu ska fastighetsenheten gå igenom lokalerna och den el och de dragningar som finns i byggnaden. Först därefter kan man säga när verksamheten kan öppnas igen.

Från början talades det om att Folktandvården kommer att vara stängd under hela veckan, medan kabelbrottet åtgärdas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista