Stadshuset i Luleå.
Stadshuset i Luleå. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.

Efter korruptionsfallen – nu vidtar kommunen åtgärder

1:47 min

Styrande inom Luleå kommun vill vidta åtgärder efter korruptionsfallen inom kommunen som avslöjats de senaste månaderna.

Nu föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott att kommunstyrelsen ska besluta om att inrätta tydliga riktlinjer och kontroller för att något liknande inte ska inträffa igen. Bland annat ska samtliga nämnder och styrelser i sina rutiner särskilt beakta risken för mutor

Under hösten uppdagades det bland annat att tio anställda på stadsbyggnadsförvaltningen ska ha tagit emot hemelektronik, vitvaror och dessutom fått tjänster utförda i sina bostäder av ett företag.

Polisen har lagt ned förundersökningen, men kommunen anlitade externa revisorer för att se om kommunen brustit. Utredningen visar att det finns brister i kommunens korruptionsförebyggande åtgärder. 

– Det ska inte finnas utrymme för vare sig de vi gör affärer med eller för anställda hos oss att ingå uppgörelser vid sidan om, säger Niklas Nordström (S), ett av Luleås kommunalråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista