Rördrommen i Södra Prästholm.
Rördrommen i Södra Prästholm. Foto: Anna Lidé/Sveriges Radio.

Fågeln får skjuts till Stockholm

1:43 min

Det ser ut att lösa sig för den ovanliga fågeln som hittades utanför Råneå igår. Rördrommen får i dag skjuts med en lastbilschaufför från Luleå ner till Gävle.

I Gävle blir det paus en stund tills Stockholms vildfågelrehab (SVR) hämtar rördrommen och kör sista biten ner till Stockholm, där den sedan kommer att undersökas, rehabiliteras och förhoppningsvis till slut frisläppas söderut där den har sin normala hemvist.

Det var Gunnar Johansson i Södra Prästholm, längs Råneälven utanför Luleå, som gjorde en minst sagt annorlunda upptäckt i trädgården. Det som först såg ut som en katt, bredde ut sina vingar och visade sig vara en rördrom.

Den ovanliga fågeln har inte observerats i december i Norrbotten i modern tid, enligt Tord Gustafsson från Norrbottens ornitologiska förening.

P4 Norrbotten fortsätter följa rördrommens öde och kommer intervjua veterinären Victor Persson, som är ordförande SVR och som alltså ska ta hand om fågeln när den kommer fram till Stockholm, på torsdag eftermiddag kl 16.10.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista