Bild på Hanna

Tufft för unga som vill starta eget lantbruk

2:06 min

Det har blivit svårare för unga att kunna starta eget lantbruk, enligt LRF Ungdom. Extra svårt är det om man inte har en gård inom familjen.

Hanna Nyberg blev delägare i sina föräldrars mjölkgård i Klöverträsk i Luleå kommun för tre år sen.

– Det spelade ju väldigt stor roll, för hade jag inte haft en gård och mina föräldrar hade haft en, så skulle jag aldrig kunna satsa på det här.

Att köpa en gård i dag kostar flera miljoner och det är få unga som har råd med det, menar Simon Wancke, vice ordförande på LRF Ungdom.

– Bara genom att man är ung så har man ju i regel inte haft lika stor tid på sig att kanske tjäna in och spara pengar. Det är en ganska knivig situation, en utmaning, säger han.

Trots att Hanna hade möjlighet att bli delägare i sina föräldrars mjölkgård, så var det inte självklart för henne att våga satsa på att bli bonde.

– Det har ju inte varit jättelätt eftersom det är så stora ekonomiska utmaningar. Man må ju vrida och vända hela tiden för att det ska gå runt.

Vad var det som gjorde att du ändå ville satsa på det här?

– Jag tycker ju det är roligt att kunna bidra med lokalproducerad mat och öppna landskap. Det är viktigt för mig att ha en levande landsbygd. Jag skulle inte kunna tänka mig något annat än att arbeta med djur varenda dag, det är det roligaste som finns, säger Hanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista