Ralf Lundberg, flygplatschef i Arvidsjaur.
1 av 2
Ralf Lundberg, flygplatschef i Arvidsjaur. Foto Ulf Larsson/SR
Under hösten finns en lång rad av problem inrapporterade till Trafikverket.
2 av 2
Under hösten finns en lång rad av problem inrapporterade till Trafikverket.

"Vi tappar väldigt många passagerare"

1:42 min

Problemen med Nextjet som sköter trafiken är så stora under hösten att passagerarna nu sviker inrikesflyget

– Ja, vi har tappat väldigt mycket jämfört med föregående år. Vi tappar mellan 20 och 35 procent för varje månad. Det säger Ralf Lundberg som är flygplatschef i Arvidsjaur.

Hos Trafikverket begärde P4 Norrbotten ut händelserapporteringen från Arvidsjaurs flygplats. Det är en diger läsning av avvikelser, något nästan varje dag.

Några exempel; bolaget använder mindre flygplan än det som är angivet i upphandlingen, bagage som blir kvar för att det inte rymts, förseningar på åtskilliga timmar tillhör vardagen och inställda flyg är en del som rapporterats in. Men så här mycket avvikelser brukar det inte vara.

– Nej det har accelererat under hösten i samband med att bolaget förlorade sin operativa licens, fick en tillfällig och folk visste inte om dom kommer att flyga. Sedan har bolaget brist på flygplan, säger Ralf Lundberg.

Vad kan ni som flygplatsbolag göra för att komma till rätta med problemen?

– Vi kan inte göra så mycket mer än påpeka dom brister som finns för Trafikverket. Sedan är det upp till dom att göra något år det, för trafikplikten uppfylls inte utifrån de krav som är ställda, säger Ralf Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista