Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Henrik Ahlqvist, Kommunal Luleå.
1 av 2
Henrik Ahlqvist, förtroendevald inom Kommunal i Luleå. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Fredrik Hansson (S), ordförande socialnämnden.
2 av 2
Fredrik Hansson (S), socialnämndens ordförande i Luleå. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Lyssna
(2:09 min)

Trots politiska löften: Delade turer kvar i Luleås hemtjänst

Publicerat måndag 11 december 2017 kl 05.30

Socialdemokraterna i Luleå lovade redan 2010 att medarbetare i äldreomsorgen ska slippa håltimmar mitt i arbetsdagen. Men frågan om delade turer är ännu inte löst för hemtjänstpersonalen.

Fackförbundet Kommunal i Luleå riktar kritik mot kommunen för att löftet att ta bort påtvingade delade turer från hemtjänstpersonalens scheman ännu en gång har gått om intet. Under hösten har upprörda medlemmar dryftat frågan med sina fackliga företrädare.

– Det kommer samtal då och då med frågan om vad som händer. Varför har vi fortfarande kvar delade turer? De skulle bort, säger Henrik Ahlqvist, förtroendevald inom Kommunal i Luleå.

Att personalen inte ska tvingas arbeta delade turer är Socialdemokraternas vallöfte sedan 2010. Sedan dess har frågan varit en stundtals infekterad följetong.

– Vi är väl medvetna om det löfte som vi gav och jag hoppas att vi ska kunna få bort dem nu, säger Fredrik Hansson (S), ordförande i socialnämnden.

Kommunal tycker inte att det hittills har gjorts tillräckligt inom socialförvaltningen.

– Våra förhoppningar och förväntningar är att de ställer krav på tjänstemännen om att delade turer fortfarande ska bort, säger Henrik Ahlqvist.

Så här svarar nämndordföranden på fackets kritik:

– Jag förstår dem, genom att vi har jobbat med den här frågan under lång tid. Vi har fått bort delade turer på boenden så jag tycker ändå att vi har gjort framsteg. Nu är det hemtjänsten som är kvar och det är den sista biten att knäcka. Jag är övertygad om att vi ska kunna lösa det också, säger Fredrik Hansson.

Hur lösningen ska se ut svarar Fredrik Hansson inte på, men han hintar om ett eventuellt tillskott av pengar till socialförvaltningen.

– Det är en resursfråga i slutändan och där behöver vi titta på vad det finns för utrymme och om det är så att det behövs tillskjutas resurser för att lyckas lösa problemet, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".