Lena Kruse, verksamhetschef inom socialförvaltningen i Luleå.
Lena Kruse, verksamhetschef inom vård och omsorg i Luleå. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Flera misslyckade försök – delade turer utreds på nytt

1:57 min

Bara i år har socialförvaltningen gjort flera misslyckade försök att ta bort delade turer från hemtjänstpersonalens scheman.

Först gjordes ett försök med ökad bemanning för att få ihop helger och bli kvitt de kritiserade håltimmarna mitt på dagen.

– Vi får inte ihop ekonomin i hemtjänsten genom att jobba på det sättet. Så vi fick tyvärr stoppa det, säger Lena Kruse, verksamhetschef inom socialförvaltningen.

Nästa försök att ta bort ofrivilliga delade turer från personalens scheman var särskilda tjänster med enbart delade turer och en morot i form av arbetstidsförkortning. Enligt Lena Kruse föll inte heller detta ut såsom det var tänkt.

– Utifrån utvärderingen så har vi nu bestämt att den här piloten, vi avslutar den. Tyvärr har några av dem sagt upp sig, de tyckte att det blev för tungt. Man har ju delad tur då vid varje arbetspass, säger hon.

Lena Kruse har precis fått ett nytt uppdrag att utreda vad som krävs för att ta bort delade turer i hemtjänsten.

– Det vi tittar på nu är om det går att lösa utan finansiering eller om det är så att vi behöver mer pengar, säger Lena Kruse.

Frågan om delade turer är inte ny Luleå kommun, tvärtom rör det sig om en följetong. Redan 2010 lovade Socialdemokraterna att personalen inom äldreomsorgen ska slippa ofrivilliga håltimmar under arbetsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista