Markus Petäjäniemi marknadsdirektör på LKAB
1 av 2
Markus Petäjäniemi marknadsdirektör på LKAB. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio
KK4 i Kiruna invigdes 2008.
2 av 2
KK4 i Kiruna invigdes 2008.

LKAB: Vi hade gärna haft större pelletskapacitet

2:01 min

På LKAB undersöks möjligheterna för att i framtiden bygga ett nytt klimatsmart pelletsverk.

– Det är något vi diskuterar. Det är en fantastiskt bra pelletsmarknad, marknaden är just nu underförsörjd då det är brist på pellets. Vi hade gärna haft ytterligare pelletskapacitet i LKAB, säger Markus Petäjäniemi, försäljnings- och logistikdirektör på LKAB.

De senaste dryga 20 åren har LKAB byggt tre pelletsverk i Malmfälten. Trots det är det pelletskapaciteten som idag är flaskhalsen i LKAB:s produktionsapparat.

Men om det i framtiden ska byggas ytterligare ett pelletsverk i Malmfälten i framtiden så ska det vara något helt nytt. Ett nytt pelletsverk liknande de som byggts bara för tio år sedan är inte aktuellt.

– Ska det byggas ett nytt pelletsverk i framtiden så måste vi titta på teknologin och ställa om till en fossilfriare pelletsproduktion. Det gör att det tar tid att ta fram teknologi för det, säger Markus Petäjäniemi.

Problemet idag är att den teknik som LKAB efterlyser i ett kommande pelletsverk inte finns på den öppna marknaden. Men gruvföretaget jobbar aktivt med frågan om en klimatsmartare produktion.

– Vi har en avdelning som jobbar med framtidsfrågor och som tittar på teknologin. Idag kan vi inte se att det finns färdig teknik att köpa. Det får vi nog vara med att utveckla, säger Markus Petäjäniemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista