Kommunikationsstöd i form av bildkarta.
1 av 2
Kommunikationsstöd i form av bildkarta. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
"Pekprat" är ett stödja vanligt tal på till den som har kommunikationssvårigheter.
2 av 2
Information om "pekprat" - ett sätt att ge stöd i kommunikationen till den som har svårt med talet eller med förståelsen. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.

Kommunikationshjälp ger minskat våld

2:20 min

Våld mot andra och självskadebeteende minskar hos de som har en intellektuell funktionsnedsättning om de får möjlighet att använda fungerande kommunikationsstöd.

Ett fungerande kommunikationsstöd är flera sätt att understödja och komplettera vanligt tal, till exempel med hjälp av gester, bildkartor eller teckenstöd.

Kopplingen mellan bättre möjligheter att göra sig förstådd på och minskat våld i den här gruppen – så kallat utmanande beteende – är tydlig, konstaterar Marjana Tornmalm, utredare på Socialstyrelsen.

– Ja, det finns vetenskapligt stöd för det och framför allt finns det beprövad erfarenhet, säger hon.

Numera vet man alltså både genom bred erfarenhet men också genom flera utländska vetenskapliga studier att utmanande beteende hos den som har svårt att kommunicera och som har en intellektuell funktionsnedsättning inte är en del av själva diagnosen, till exempel autism eller utvecklingsstörning.

Frustration i form av att kasta stolar eller skada sig själv går att undvika – bara de i omgivningen stöttar de kommunikationssätt som fungerar för personen – exempelvis genom att ha bildkartor som går att peka på eller förstärka talet med teckenstöd.

Det finns således inga svenska siffror ännu på hur mycket den här typen av plågsamma situationer kan minska genom att få till stånd en bättre kommunikation. Men Socialstyrelsen har gett ut tydliga rekommendationer om hur man ska bemöta den som har svårt att förstå eller uttrycka sig för att minska utmanande beteende på exempelvis boenden och dagliga verksamheter.

Stödassistenten Eva Johansson i Gammelstad utanför Luleå, där personalen fått hjälp med till exempel enkla bildskyltar till rummen och även viss utbildning, hon vet att arbetssättet gör skillnad.

– Jag märker jättestor skillnad. Speciellt på en person här som varit väldigt frustrerad förut och då varit lite utåtagerande. Det märker vi inte av nästan någonting med det här tydliggörandet. Det har blivit stor skillnad på den personen, konstaterar Eva Johansson i Gammelstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista