En man kör bil och använder sin mobil  .
1 av 2
Det är 1 februari det blir förbjudet att hålla i mobilen då man kör bil. Foto: Erik Nylander/TT
Elias Hermansson, försäljare av hemelektronik.
2 av 2
Elias Hermansson, försäljare av hemelektronik. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio

Nya mobillagen kan öka försäljning i elektronikbutiker

1:58 min

Hemelektronikkedjorna förväntar sig en ökad försäljning av headsets till mobilen och handsfree-utrustning till bilar. Skälet är det nya förbudet mot att hålla mobilen i handen vid bilkörning.

Det är från och med 1 februari nästa år som det blir olagligt att hålla i en mobiltelefon när man kör bil. P4 Norrbotten har gjort en enkät bland de större hemelektronikföretagen, och de flesta tror på en ökad försäljning på grund av lagändringen.

Bolagen utgår från att kunderna vill köpa handsfree-enheter och trådlösa headsets, alltså hörlurar med mikrofon.

– Det tror jag absolut, säger Elias Hermansson, försäljare på en elektronikbutik i Luleå.

Har ni märkt av att folk kommer in och vill köpa sådanaa här produkter på grund av lagändringen?

– Inte vad jag kan säga så här på rak arm. Jag tycker inte vi sett något enormt uppsving i det, men det kommer nog mer och mer ju mer det blir verklighet för folk på något sätt.

Men frågan är om det blir säkrare i trafiken med hörlurar i bilen? Daniel Pettersson är processledare på trafikpolisen i region Nord:

– Det är garanterat bättre än att hålla i telefonen. Det kan då inte vara sämre i alla fall. Sen om det löser problemet med mobiltelefonspratande under bilkörning, det återstår väl att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista