Det är svårt att få dopp i grytan, det finns inte på alla julbord, berättar Henrik Kellgren.
Arkivbild. Foto: Leif R Jansson/TT.

Restaurangläraren: Fem turer till julbordet är bäst

1:46 min

Restaurangläraren Magnus Fjällborg i Luleå lär sina elever att man ska ta fem gånger på julbordet. Då smakar det bäst och svinnet minskar.

Fördelarna med att gå flera gånger är att smakerna inte blandas i onödan, säger Magnus Fjällborg. Han har sett många julbordsgäster genom åren och säger att de äldre gästerna är bättre på att ta flera små portioner.

– Äter man lite i taget så känner man när man blivit mätt. Då tar man inte för mycket och måste slänga hälften.

Traditionen bjuder att man går fem gånger till julbordet. På första tallriken tar man sill och strömming, på den andra kalla fiskar som rökt och gravad lax.

På tredje tallriken tar man kallskuret kött (julskinka!) följt av småvarmt som köttbullar, revbensspjäll och lutfisk. Slutligen kommer desserterna med ris á la Malta, ischoklad, skumtomtar och allt annat smaskigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".