Farzaneh Farsi spelar Anina och Paulina Martinkainen spelar Elina i radiodramat Flykten.
1 av 2
Farzaneh Farsi spelar Anina och Paulina Martinkainen spelar Elina i radiodramat Flykten. Foto: Pekka Kenttälä
Radiodramat Flykten.
2 av 2
Radiodramat Flykten. Foto: Pekka Kenttälä

Flykten – ett drama om att komma till Sverige 1944 och 2017

1:03 min

P4 Norrbotten, i samarbete med Sisuradio och Meänraatio, presenterar ett drama i tio delar om att komma som flykting till Sverige, 1944 från Finland och 2017 från Syrien.

Niondeklassarna Elina och Anina söker tillsammans svaren på frågorna kring sina familjers flykt från krigen i hemlandet. 

Flykten är ett drama producerat av Pekka Kenttälä på Sisuradio, manus har Anton Hennix Raukola skrivit, och för regi svarar Mervi Jaako. 

I rollerna hör vi Farzaneh Farsi som Anina, Paulina Martikainen som Elina, Bengt Aili som farfar och Souad Hashim som Aninas mamma.

Torbjörn Ömalm har komponerat musiken och Calle Andersson står för ljuddesignen.

Flykten ges ut i två versioner; en trespråkig version i Sisuradio och Meänraatio, där svenska, finska och meänkieli blandas, och en svensk version i P4 Norrbotten (sänds i radio 27-29/12 2-5/1 och 8-10/1 kl 9.35). 

Lyssna på alla tio delarna, på svenska, nedan. 

Finska/meänkieli-versionen hittar du här och den finns också som podd i appen Sveriges Radio Play (sökord Flykten, Pako eller Pakhoonlähtö). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".