Törskatesvampen ger tallens stam en mörk färg. Foto: Jonas Andersson/Sveriges Radio.
1 av 2
Törskatesvampen ger tallens stam en mörk färg. Foto: Jonas Andersson/Sveriges Radio.
Anders Lindkvist, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.
2 av 2
Anders Lindkvist, skogskonsulent på Skogsstyrelsen. Foto: Ulf Larsson/SR

Allvarliga svampangrepp förstör dyrbar skog

1:51 min

Problemen med skadeangrepp på länets skogar blir allt allvarligare.

Den regniga sommaren, en i raden av flera blöta somrar, ställer till det länets skogsägare. Stora arealer, framförallt i Tornedalen, är nu angripna av svamp.

– Det är stora angrepp av framförallt av törskatesvamp, men även granrost och knäckesjuka. Det börjar vara allvarligt, speciellt i Tornedalen, säger Anders Lindqvist är skogskonsulent på Skogsstyrelsen och regional skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Den senaste stora skogsskadeinventeringen som gjordes 2012 visade att  70 000 hektar av länet skogar är angripna av törskatesvamp.

Att plantera om skog kostar i runda slängar runt 10 000 kronor per hektar. Det innebär att kostnaden att plantera om alla angripna skogar i Norrbotten skulle hamna på runt 700 000 000 (sjuhundramiljoner) kronor.

Problemen med svampangrepp blir inte bättre med åren.

– Nej tvärt om, svampen sprider sig under somrarna med vinden, säger Anders Lindqvist.

Vad kan man som skogsägare göra för att komma till rätta med problemen?

– Det tråkiga är att det inte finns någon bra skötselmetod för att komma för att motverka det här. Det vi hoppas på är nytt plantmaterial som är mer resistent mot angreppen, men det är några år bort, säger Anders Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista