Gråbergsmassor innehållande kvicksilver har använts för att bygga väagr i Kirunas nya centrum.
1 av 2
Nya Kiruna centrum. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Flytten av Kiruna centrum har skjutits fram till 2022.
2 av 2
Flytten av Kiruna centrum har skjutits fram till 2022. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Riksrevisionen: Kiruna kan behöva flyttas igen

2:11 min

Det finns risk för att det nya Kiruna som nu byggs kan behöva flytta igen. Det menar Riksrevisionen som idag kommer med hård kritik mot hur staten och gruvföretaget LKAB hanterat stadsflyttarna av Kiruna och Malmberget.

– Det stämmer. Det finns motstridiga uppgifter huruvida Kiruna stad eller delar av Kiruna stad måste flytta igen därför att man är belägen på malmfyndigheter som är värda att bryta i framtiden, säger Monica Rupprecht Hjort på Riksrevisionen.

2008 beslutade statliga LKAB att inleda brytning på två nya gruvnivåer i Kiruna och Malmberget vilket ledde till att delar av samhällena behövde flyttas. Men den dåvarande borgerliga regeringen och LKAB hade inte planerat konsekvenserna av beslutet tillräckligt. Det saknades till exempel samhällsekonomiska analyser och kostnaderna har underskattats, enligt Riksrevisionen.

– Och avsaknaden av relevanta analyser och en oklar ansvarsfördelning mellan stat och kommun och bolag har lett till merkostnader för LKAB, säger Monica Rupprecht Hjort på Riksrevisionen.

Hur stora merkostnader vill Riksrevisionen inte säga med hänvisning till affärssekretess. 13 miljarder kronor har LKAB avsatt för stadsflyttarna hittills och bolagets ledning menar att en del av den kritik som riktas mot dem redan åtgärdats och att de planerar på bättre sätt idag än 2008. Och ledningen tror inte att Kiruna flyttats till fel ställe.

– Nej, jag tror inte man ska se det så utan vad kommentaren här säger är att om vi skulle fortsätta gruvbrytningen långt nog och djupt ner så kan Kiruna nya centrum påverkas om än på väldigt lång tids horisont. Personligen tror jag inte det. Men det området måste jag få titta närmare på vad de egentligen menar med det, säger LKAB:s VD Jan Moström.

LKAB har inte brutit mot några lagar och har snarare kompenserat en del av de som berörs av gruvbrytning i större utsträckning än vad lagen kräver, vilket det i och för sig kan finnas risker med ur ett statligt företagarperspektiv, enligt granskningen.

Riksrevisionen kommer med en rad rekommendationer till gruvbolaget och regeringen för att exempelvis undvika merkostnader i samband med stadsflyttarna framöver.

Regeringen uppmanas bland annat att klargöra LKAB:s ansvar gentemot fastighetsägare, kommuner och andra samt redovisa för riksdagen hur ansvarsförhållanden och risker med samhällsomvandlingen ser ut. Och redogöra hur regeringen säkerställer LKAB:s långsiktiga avkastning.

Näringsminister Mikael Damberg säger att han inte haft möjlighet att gå igenom Riksrevisionens rapport under tisdagen. Men skriver i en kommentar till Ekot att regeringen nu ska analysera den och att det är viktigt att noggrant gå igenom vad man kan lära och förbättra när man ska genomföra större samhällsomvandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista