Gris på Alviksgården.
1 av 4
Alviksgården satsar på en större anläggning i Luleå. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Mikael Hugoson
2 av 4
Mikael Hugoson bygger för en kraftigt ökad produktion av griskött. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Grisar på Alviksgården.
3 av 4
I dagsläget hyser Alviksgården ungefär 10 000 grisar. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Grisar under värmelampa.
4 av 4
Svenskarna äter mindre griskött men den inhemska produktionen ökar, efter att tidigare ha minskat. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Alviksgården dubblar produktionen av griskött

1:34 min

Efterfrågan på lokalproducerat griskött ökar, trots att svenskarna äter mindre fläsk än tidigare. Alviksgården i Luleå bygger ut för att öka produktionen.

Marknadsutvecklingen går mot minskad förbrukning men en samtidig ökning av svensk köttproduktion. Det gäller även griskött där man tidigare sett en minskning, enligt Jordbruksverkets summering till och med tredje kvartalet 2017.

Lokala köttproducenter i Norrbotten ser en ökad efterfrågan, baserad på att en större andel av köttet som säljs numera kommer från inhemska gårdar.

– Folk väljer bort utländskt och väljer svenskt och lokalt i stället, säger Mikael Hugoson, vd för Nyhlén-Hugosons.

Alviksgården i Luleå bygger ut anläggningen och rekryterar personal för att klara uppemot en fördubbling av produktionen, från 1 200 ton griskött till 2 300 ton årligen.

– Det här bygget i Alvik är det största som görs för tillfället i Sverige och det första på flera år, säger Mikael Hugoson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista