Sunderby sjukhus. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
Sunderby sjukhus. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.

Få självmord på vuxenpsykiatrin för andra året i rad

1:36 min

Vuxenpsykiatrin i Sunderbyn har haft få konstaterade självmord för andra året i rad. Det handlar om två fall, men kliniken vill nå längre.

 – Ja, ett självmord är ett självmord för mycket. Vi ska inte ha några självmord, vi har en nollvision, säger Jeanette Nordberg, verksamhetschef.

2014 var antalet självmord på Sunderby sjukhus tolv, 2015 var det åtta. 2016 var det två - och i år verkar det bli två igen.

– Vi vill ju tro att det har att göra med vårt förändrade arbetssätt, men det är för tidigt att säga, då vi vet att självmord går i cykler, säger Jeanette Nordberg.

Hon vill vänta två år innan hon tycker sig kunna säga att det förändrade arbetssättet är skälet till minskningen. Själva förändringen handlar om att man inrättat något som kallas trygg vårdövergång, som följer upp patienter när de skrivits ut från slutenvården.

– De håller patienten ett antal veckor till dess att behandlare är ordnat i öppenvården. För vi vet efter att vi har granskat och analyserat självmord att det är just vårdövergången som är den stora risken, säger Jeanette Nordberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista