Per-Olov Wikberg.  Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Per-Olov Wikberg. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Populärt att kolla lavinprognosen innan skidåkning

1:54 min

En stor del av skidåkarna som åker offpist tar först del av lavinprognoser. Det visar en stor undersökning som publiceras idag.

Idag publiceras vinterns första lavinprognoser för de svenska fjällen. Trots att lavinprognoserna bara har funnits i två år används de redan av varannan offpiståkare. Det framgår av en enkätundersökning som Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd genomförde i slutet av föregående säsong.

– Bland dem som har avstått ett åk på grund av misstänkt lavinfara svarar åtta av tio att de grundar sitt beslut på aktuell lavinprognos, säger Per-Olov Wikberg, kommunikationsansvarig för lavinprognoserna på Naturvårdsverket.

Över 1000 personer har svarat på enkäten. Att åtta av tio avstår att åka på grund av höjd lavinfara, märks det i olycksstatistiken?

– Det är för tidigt att säga, men alla internationella erfarenheter visar att antalet olyckorna minskar, säger Per-Olov Wikberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista