Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar i Göteborg och kommunhuset i Överkalix.
Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar i Göteborg och kommunhuset i Överkalix. Foto: Adam Ihse/TT och Eva Elke/Sveriges Radio.

Överkalix kommun lämnade ut namn till nazister

2:09 min

Överförmyndaren i Överkalix kommun har lämnat ut namn på alla de gode män i kommunen som ansvarar för ensamkommande barn till den nazistiska internetportalen Nordfront - något som kan ha stridit mot lagen.

– Vi har fått en förfrågan från en representant från Nordfront som har begärt att få ut namn på de som är gode män för ensamkommande barn, säger överförmyndare Ivar Isaksson. 

Hur har ni hanterat det?

– Vi har hanterat det totalt felaktigt genom att lämna ut de här uppgifterna. Vi får inte göra det helt enkelt. Så vi har gjort fel, säger Isaksson till Ekot.

Ivar Isaksson har nu bestämt sig för att lämna jobbet som överförmyndare eftersom han tycker att han har förbrukat sitt förtroende. Han kommer gå åt sidan redan nu om det kommer en lämplig kandidat, annars blir han kvar som längst till valet 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista