Henry Magnusson Hyresgästföreningen region Norr
Henry Magnusson, Hyresgästföreningen region Norr, vill att drabbade hyresgäster och villaägare i malmfälten som berörs av stadsomvandlingarna ska erbjudas en bostad "nyckel mot nyckel". Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio

Hyresgästföreningen om stadsflytten: En stor skandal

2:01 min

Hyresgästföreningen i Norrbotten håller med i Riksrevisionens kritik och menar att både hyresgäster och villaägare farit illa av hanteringen av stadsflytten i Kiruna och Malmberget.

Riksrevisionen kom i går med hård kritik mot hur staten och gruvföretaget LKAB hanterat stadsflyttarna av Kiruna och Malmberget.

Bland annat har inte tillräckliga samhällsekonomiska analyser gjorts och kostnaderna har underskattats.

Henry Magnusson, regionchef på Hyresgästföreningen i Norrbotten, håller med i Riksrevisionens kritik och menar att både hyresgäster och villaägare farit illa.

– Det är bra att rapporten uppmärksammar det här för det är en stor skandal. Regeringen och staten har helt lämnat samordningen, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".