Läkare och patient.
Foto: Isabell Höjman/TT.

Rekorddyr nota: 300 miljoner för inhyrd personal

1:53 min

I snitt 25 miljoner kronor i månaden kostade den inhyrda personalen för Region Norrbotten under 2017. Slutsiffran för året hamnar på omkring 300 miljoner kronor – vilket är högre än någonsin.

Regionrådet Maria Stenberg (S) och oppositionsrådet Mattias Karlsson (M) är trots olika politiska övertygelser, helt överens om att situationen med inhyrd personal inte fungerar.

I år slår Region Norrbotten rekord i kostnaderna för inhyrd personal och kommer upp i 300 miljoner kronor, trots att målet varit att sänka kostnaderna rejält.

Landstingsråd Maria Stenberg menar att de inte klarar det här på egen hand, utan att det är en fråga för hela landet.

– För oss handlar det om att hålla ihop arbetet nationellt. Vi är en liten region och är beroende av att de stora regionerna tar det här på lika stort allvar som vi gör.

Men oppositionsrådet Mattias Karlsson ser andra lösningar och menar bland annat att Regionen genom vara en attraktiv arbetsgivare kan få folk att stanna.

– Många gånger handlar det inte om lönen, utan om att vara med och påverka. Att vara delaktigt och vara med och fatta beslut. Att det finns ett gott ledarskap på avdelningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista