Gevärspipa
Foto: Dan Hansson/TT.

Snart ny amnesti för illegala vapeninnehavare

1:55 min

Mellan februari och april nästa år kan svenskarna anonymt lämna in sina illegala skjutvapen utan att bestraffas när polisen genomför sin fjärde vapenamnesti. Men en annan myndighet är skeptisk till vilken effekt amnestin kan ge.

Under den senaste vapenamnestin fick polisen in 15 000 illegala skjutvapen och 26 ton ammunition. Av dem lämnades 2 000 vapen in till de fyra län som ingår i polisregion nord.

– Det är framför allt jaktvaken, ofta anträffade i dödsbo eller att någon fått ta över ett vapen utan tillstånd. Vi får också in handeldvapen och en liten andel automatvapen, säger Börje Öhman är presstalesperson för polisområde nord.

På Tullverket, som sedan amnestin år 2013 har beslagtagit 284 illegala skjutvapen, är man däremot skeptisk till vilken effekt en vapenamnesti kan ha på till exempel kriminella grupper och mängden gängskjutningar.

Den här siffran är en droppe i havet.

– Tittar man på antalet skjutningar har det definitivt inte minskat utan har snarare ökat de senaste två-tre åren, och även en ökad frekvens av illegala skjutvapen, säger Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverkets brottsbekämpning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista