Elin Dahlqvist, lärare på restaurangprogrammet i Boden, visar upp rawfood-bollar som hon har gjort till jul.
Elin Dahlqvist, lärare på restaurangprogrammet i Boden Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio

Fixa julgodis med gott samvete

2:38 min

Här får du tips på julgodis som gör gott – både för smaklökarna och för hälsan.

Elin Dahlqvist, lärare på restaurangprogrammet i Boden, berättar hur du gör för att fixa näringsrikt godis.

Rawfood godis med pepparkakssmak

(ca 12 bollar)

Du behöver:

1 dl naturella cashewnötter
1 dl sötmandel
(alt solroskärnor och kokoschips vid allergi)
8 stk dadlar (urkärnade)
2 krm ingefära
2 tsk mald nejlika
2 tsk mald kanel
1 tsk vaniljpulver
En liten nypa havssalt för att förhöja smakerna
ca 1 msk rapsolja/kokosolja
Ev några droppar vatten för att få ihop massan

Gör såhär:

1. Mixa mandel, dadlar och cashewnötterna i en mixer, till grovkornigt mjöl.
2. Tillsätt kryddorna och mixa ytterligare.
3. För att få ihop blandningen til en massa, tillsätt då oljan.
4. Rulla till små munsbitar och rulla i kokosflingor.


Key Lime Pie

(Paj med fräsch fyllning av lime på en seg kokosbotten, 16 bitar)

Du behöver:

Botten
2 1/2 dl naturella cashewnötter
2 1/2 dl kokosflingor
1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
En liten nypa havssalt
8 medelstora dadlar, urkärnade

Fyllning
1 1/2 dl kokosolja
2 mogna avokador, skalade och urkärnade
1 1/2 dl limejuice
Rivet skal av en lime
1 dl lönnsirap
1/2 dl kokosgrädde
2 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
En liten nypa havssalt

Blåbärssirap
2 dl blåbär
1 1/2 dl lönnsirap

Gör såhär:

1. Börja med botten. Mixa allt utom dadlar i en matberedare till ett fint mjöl, tillsätt dadlar och mixa igen.
Massan ska hålla ihop, tillsätt vatten om det behövs.

2. Klä formen med bakplåtspapper och smörj kanten med kokosolja.
Tryck sedan ut degen jämnt på botten och kanterna. Ställ den kallt under tiden du gör fyllningen.

3. Smält kokosoljan varsamt i vattenbad. Ställ åt sidan.

4. Gör fyllningen genom att mixa avokado, limejuice, limeskal, lönnsirap, kokosgrädde, vanilj och salt till en slät och krämig smet.
Tillsätt kokosolja och mixa igen.
Vill du ha en grönare färg, så tillsätt då några droppar grön karamellfärg.

5. Ta fram formen och häll i smeten. Plasta pajen väl och låt stå i frysen i ca 2 timmar.

6. Mixa blåbär och lönnsirap. Sila sedan genom finmaskig sil.

7. Tina pajen och skär upp i bitar. Servera med blåbärssirap. Toppa eventuellt med färska blåbär, eller andra bär efter smak.
Pajen förvaras bäst i kyl upp till 3 dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".