Kerstin Wanhatalo, socialförvaltningen Luleå.
Kerstin Wanhatalo, kvinnofridssamordnare i Luleå kommun, hoppas att det nya skyddade boendet ska kunna öppna under våren. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Barnens behov lyfts fram i nytt skyddat boende för våldsutsatta kvinnor

2:06 min

Planerna på ett länsgemensamt skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och deras barn har funnits i flera år, men ser nu ut att bli verklighet.

Det rör sig om ett skyddat boende i en fastighet med särskilt hög säkerhet och personal dygnet runt.

– Kan du inte få skydd och säkerhet i din egen kommun på grund av våldsutsattheten så måste du flytta till en annan kommun, en större kommun, tills allt är ordnat och man kan se på säkerheten om det är okej att komma tillbaka eller inte, säger Kerstin Wanhatalo, kvinnofridssamordnare i Luleå kommun samt samordnare i länet.

Boendet ska ha sex platser för kvinnor med medföljande barn samt kompetens för att ge barnen särskilt stöd.

– Många av kvinnorna har barn och det här måste bli ett boende som också tillgodoser barnens behov. De ska ses som egna personer, att man ser deras situation, säger Kerstin Wanhatalo.

Frågan om ett länsgemensamt skyddat boende har stötts och blötts i flera år. Enligt Kerstin Wanhatalo är förhoppningen att kunna öppna under våren 2018.

– Det har varit väldigt svårt att hitta en lokal. Det skulle jag säga är huvudorsaken till att det tagit så långt tid, säger hon.

Boendet blir ett samarbete mellan de flesta kommunerna i länet och även Region Norrbotten. Det finns också en samverkan med polisen.

– Det som kanske är lite unikt för det här boendet är att Norrbottens kommuner går ihop, säger Kerstin Wanhatalo.

Piteå, Övertorneå och Överkalix har avböjt att vara med och finansiera boendet. Socialcheferna i dessa kommuner uppger att våldsutsatta kvinnor ska få stöd på andra sätt, exempelvis tillfälliga köp av placeringar på annan ort när behovet uppstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista