Anna Forssberg, Tjejjouren i Luleå.
Anna Forssberg, Tjejjouren i Luleå, vill bredda bilden av vad Metoo-rörelsen står för. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Metoo är mycket mer än det vi ser i media

1:54 min

Metoo-rörelsen har under hösten satt ljuset på sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter. Anna Forssberg på Tjejjouren i Luleå hoppas att nästa steg blir breda samtal och faktiska förändringar.

Anna Forssberg på Tjejjouren i Luleå, knuten till Kvinnojouren Iris och Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, menar att metoo-rörelsen har skapat en ny plattform för samtal.

– Jag tror absolut att det finns jättemånga som tycker att metoo har gjort det lättare att berätta sin historia och att det finns någon som lyssnar. Men samtidigt tror jag att det är jättemånga tjejer som pratar om det här redan. Man pratar i sin grupp, säger hon.

Det Anna Forssberg hoppas på härnäst är fördjupade diskussioner med större bredd än vad som hittills har dominerat det offentliga samtalet.

– Det vi ser i media är vissa kända profiler. Det kan handla om grova sexuella övergrepp och grova sexuella trakasserier. Om man börjar diskutera lite mer på bredden, vad är egentligen sexuella trakasserier, så kan de flesta känna igen sig, säger hon.

En sammanställning från Unizon, som organiserar drygt 130 av landets kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer, visar att antalet tjejer som söker stöd har ökat på många håll i landet.

I Luleå har Anna Forssberg inte sett någon ökning kopplad till just metoo, utan säger att deras tjejjour har haft ett högt och stabilt antal stödsökande under lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista