Ingrid Renberg och Kati Nätynki, Luleå.
Ingrid Renberg och Kati Nätynki, Luleå. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.

Gratis resor till jobbet för funktionshindrade

2:06 min

Från och med årskiftet kommer det bli gratis att ta sig till och från sin dagliga verksamhet för den som är funktionshindrad och bosatt i Luleå kommun.

För Kati Nätynki kommer det här betyda mycket.

– Jag tycker det är en jättestor förändring, både för mig och för ekonomin, säger Kati Nätynki.

För Kati Nätynki, som två dagar i veckan åker till sitt jobb på ett äldreboende på Hertsön och som under kvällar och helger har fullt upp med många andra aktiviteter, kommer de betalda resorna som Luleå kommun nu inför att göra skillnad.

Hon har 9000 kronor i månaden i sjukersättning och så kallad lön på dagliga verksamheten. Hennes hyra ligger på 6000 kronor så hon har 900 kronor per vecka att leva på. 300-400 kronor av det går till mat och sen är det inte så mycket kvar till busskortet.

– 300 till mat, 160 till telefonkort en gång i månaden och så måste jag spara 200 kronor till busskorten i tre veckor, säger Kati Nätynki.

Även de med funktionsnedsättning som åker kommunal transport till sina dagliga verksamheter, till exempel för att de har rullstol, kommer också få transporten betalt och slipper ta ur sin egen kassa.

I exempelvis Boden och Älvsbyn har de betalda resorna varit en självklarhet under lång tid medan i till exempel Piteå får de funktionhindrade ta ur egen plånbok. Och enligt branschorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, finns det ingen rekommendation utan kommunerna får göra som de vill.

Ingrid Renberg från lokalföreningen för barn och unga med utvecklingsstörning, FUB, tycker det här är ett väldigt bra beslut.

– Det här var efterlängtat och det känns som att det var inte en dag för tidigt. Vi har pratat om det här i många, många år, säger Ingrid Renberg, ordförande för FUB i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista