Kraftiga skalv i Malmberget

0:44 min

Stora delar av Malmberget fick känna av kraftiga skakningar strax före kl 20 igår kväll. Men redan tidigare under dagen hade det inträffat vad LKAB kallar två seismiska händelser.

Enligt gruvbolaget LKAB handlar det om en större seismisk händelse kl 19.58 i Printzskölds hängvägg på 726 metersnivån. Den preliminär magnituden uppmättes till 2,1 på den lokala skalan och den högsta vibrationen i samhället var på Konsum med 19,2 mm/s.

Redan tidigare under juldagen hade det skakat till ordentligt i marken i Malmberget.

På sin hemsida uppger LKAB att den första seismiska händelsen inträffade klockan 03.30 i Fabians hängvägg på 495 metersnivån. Då ippmättes den preliminär magnituden till 1,2 på den lokala skalan.

Nio timmar senare, eller strax efter kl 12.30, inträffade den andra seismiska händelsen. Då i Printzskölds hängvägg på 527 metersnivån med en preliminär magnitud på 1,7 på den lokala skalan.

Även i Kiruna ska det ha inträffat vad LKAB kallar en seismisk händelse igår, juldagen. Enligt gruvbolagets hemsida lokaliserades händelsen till block 33 på 993 metersnivån i Kirunagruvan. Magnituden där uppmättes till 1,7 på den lokala skalan. Inga skakningar ska ha känts av i samhället.