Samerna har i långa tider haft en närvaro längre söderut än vad som varit känt. Arkeologer har gjort fynd av samiska båtar från medeltiden och vikingatiden ända nere i Mälaren och inne i Stockholm. I UR-serien Samernas tid får vi följa samernas två-tusenåriga resa fram till idag.
Samerna har i långa tider haft en närvaro längre söderut än vad som varit känt. Arkeologer har gjort fynd av samiska båtar från medeltiden och vikingatiden ända nere i Mälaren och inne i Stockholm. I UR-serien Samernas tid får vi följa samernas två-tusenåriga resa fram till idag. Foto: Karin Alfredsson/UR

UR storsatsar på samisk historia i SVT

Utbildningsradion har gjort en storsatsning på samisk historia. På nyårsdagen sänds del ett av tre i Samernas tid. Det blir sammanlagt tre timmar om samernas historia.

Det är snart tjugo år sedan som SVT gjorde en liknande satsning på samisk historia. Sedan dess har en mängd ny forskning uppdaterat kunskapen om samernas historna, framförallt när det gäller samernas sydliga utbredning historiskt.

Programserien riktar sig till både lärare, skolungdomar och den breda allmänheten i Norden.

– Vi hoppas kunna skapa en serie som är så välgjord och genomarbetad så att utbildare kan använda serien i skolan i många år, säger projektledaren Magnus Sjöström.

Serien är uppdelad i tre delvis dramatiserade timmeslånga avsnitt som berättas i kronologisk ordning och avsnitt ett avhandlar förhistorisk tid.

Serien sänds på svenska i SVT och UR play och kommer även att visas av både NRK och YLE. Avsnitten kommer även att göras på nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska.

På nyårsdagen klockan 20.00 sänds det första timmeslånga avsnittet av tre i serien Samernas tid.

Läs och hör mer om satsningen hos Sameradion & SVT Sápmi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista