Många av nyorden handlar omfalska nyheter och alternativa fakta. Men även metoo finns med som ord. Och knäprotesten som startades av den amerikanske fotbollsspelaren Colin Kaepernick.
Många av nyorden handlar omfalska nyheter och alternativa fakta. Men även metoo finns med som ord. Och knäprotesten som startades av den amerikanske fotbollsspelaren Colin Kaepernick. Foto: Manuel Balce Ceneta/Fredrik Sandberg/Marcio José Sanchez (Bilden är ett kollage)

Varierande kunskap om de nya orden

1:37 min

Sekundärkränkt, direktare och viralgranska är några nya ord från språkrådet 2017.

Det är en del engelska ord som har kommit med på språkrådet och språktidningens lista för nya ord 2017. Bland annat cringe, som är en synonym till pinsam. Även #metoo och fejkade nyheter har kommit med på listan.

Många av orden speglar en digital tidsålder. Orden har kommit med på listan då de är nya eller varit vanligt förekommande.

– Jag tror att de yngre kanske använder en del av orden men de kommer inte fastna hos dem som är äldre än 50, säger Annelie Lindbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".