Närbild på tabletkartor med oxycodone.
Läkaren har enligt IVO skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till en patient.. Foto: Anne Berglund/Sveriges Radio

Läkare riskerar prövotid och indragen förskrivningsrätt

0:54 min

En läkare i Luleå kan fråntas rätten att skriva ut narkotikaklassade läkemedel. Det sedan ett apotek slagit larm till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det rör sig om stora mängder narkotikaklassade läkemedel, som ordineras vid smärttillstånd men också förekommer i missbrukskretsar, som läkaren skrivit ut till en patient.

IVO föreslår att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd fråntar läkaren rätten att skriva ut den här typen av läkemedel. Myndigheten föreslår också en så kallad prövotid på tre år, det vill säga att läkaren får arbeta under tillsyn.

P4 Norrbotten har varit i kontakt med läkaren som uppger att hen kommer att yttra sig till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som alltså ska fatta beslutet, och då ge sin bild av händelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".