Stressigt jobba på universitet

En kartläggning som SCB har gjort av arbetsmiljön på högskolor och universitet med fler än femtio anställda visar att personalen där har en ovanligt tung arbetssituation.
En tredjedel av personalen har sömnsvårigheter på grund av stress, och närmare hälften arbetar övertid varje vecka. Robert Lundqvist är vice ordförande i statstjänstemannaförbundet och adjunkt på Luleå tekniska universitet. Han känner igen den bild kartläggningen ger. - Vi har fått mer resurser under en period, men inte i samma omfattning som studenterna har ökat, säger han. Situationen är värst för den undervisande personalen, där hela åtta av tio tvingas dra in på luncher, arbeta över eller ta med jobb hem varje vecka. - Många har en hel del schemalagd tid, men sen är det framförallt en hel del extra arbete vid sidan av det. Man ska granska rapporter, hantera studenter som har behov av att få hjälp... Nackdelen är att många arbetar väldigt hårt och kanske inte vilar den tid de behöver, säger Robert Lundqvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".