Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) slutar efter denna mandatperiod.
Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S) slutar efter denna mandatperiod. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Så väcktes hennes politiska engagemang: "Fanns ett förslag om skolmjölken"

1:52 min

Veckans fredagsgäst är nuvarande kommunalrådet i Kiruna, socialdemokraten Kristina Zakrisson som har valt att lämna heltidspolitiken.

Evy Maria Kristina Zakrisson, född 2 mars 1956 i Jukkasjärvi, är en svensk socialdemokratisk politiker, som är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Kiruna kommun. Hon har tidigare arbetat som kontorist.

Zakrisson var riksdagsledamot 1994-2010, invald för Norrbottens läns valkrets. Från 1994 till 2002 satt hon i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Mellan 2002 och 2006 satt hon i socialutskottet, där hon var andra vice ordförande och därmed socialdemokraternas gruppledare i utskottet. Zakrisson har också varit kassör i den socialdemokratiska riksdagsgruppen, och ingick alltså då i dess arbetsutskott. Hon har vidare varit suppleant i justitieutskottet .

Zakrisson blev 2004 ledamot av Socialdemokraternas partistyrelse samt 2003 ordförande för Norrbottens socialdemokratiska partidistrikt.

Hon bor i Kurravaara, är gift och har tre barn. Hon föddes i Jukkasjärvi där hon bodde till hon var 10 år, när familjen flyttade in till Kiruna – de var fem syskon.

Lyssna på hela intervjun här (tillgänglig till och med 29 januari)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista