Äventyrlig start på 2018 för tre vänner från norr

3:12 min

Under en nyårstältning vid Treriksröset bestämde sig tre vänner från norr att fortsätta äventyret – och bokade spontant en resa till Svalbard.

2018 har startat på ett sätt som de tre vännerna Anders Holma, Oscar Stockfelt och Bernard Norberg inte lär glömma.

Det var i slutklämmen av 2017 som tre glada hemvändare satt i en stuga i Skaulo i Gällivare kommun och funderade över hur nyårsfirandet skulle gå till.

Till sist kom då på att ett tält vid Treriksröset skulle vara en annorlunda idé – och det var det. De var garanterat ensamma där under norrskenet, åtminstone tills den guidade skoterturen stannade till vid tältet under nyårsdagen och trion med sin tält blev en sevärdhet för turister.

Men ensamheten i norrskenet under nyårsnatten födde kreativitet.

De bestämde sig spontant för att köra till Tromsö och bokade en resa till Svalbard. Men det var först efter resan var bokad de insåg att det behövdes pass till Svalbard eftersom Svalbard inte är med i Schengenavtalet.

Logistikövningen för att fixa pass visade sig bli mer avancerad än de tänkt, så pass avancerad att vänner och bekanta uppmanade dem att låta den bokade resan brinna inne. Men skam den som ger sig, tänkte trion.

Efter många mil i bil har de nu tillbringat en natt i en smal säng, alla tre – eftersom alla större rum var bokade i Tromsö på grund av alla tillresta norrskensturister – är vännerna nu redo för avfärd till Svalbard.

Om det fortsatta äventyret Svalbard, ön med isbjörnar och fler snöskotrar än invånare, hör vi på måndagsförmiddag i P4 Norrbotten.