Kommunekologen Örjan Spansk i Luleå kommun visar de gamla hällmarkstallarna inom Mjölkuddsbergets kommande naturreservat.
1 av 4
Kommunekologen Örjan Spansk i Luleå kommun visar de gamla hällmarkstallarna inom Mjölkuddsbergets kommande naturreservat. Creative Commons
En av de mäktiga tallarna vid Mjölkuddsbergets kommande naturreservat
2 av 4
Vyn uppför en av de mer än 200-åriga tallarna som finns i det kommande naturreservaten på Mjölkuddsberget. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Karta över friluftsområdet vid Mjölkuddsberget i Luleå.
3 av 4
Karta över friluftsområdet vid Mjölkuddsberget i Luleå. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Örjan Spansk, kommunekolog i Luleå kommun, visar hälllmarkstallskogen på Mjölkuddsberget.
4 av 4
Örjan Spansk, kommunekolog i Luleå kommun, visar hälllmarkstallskogen på Mjölkuddsberget. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.

Stadsnära natur - bristsvara i Luleå

2:13 min

Att skydda stadsnära natur, det är något som blir allt viktigare i takt med att Luleå växer och det blir allt mer folk på en mindre yta. Luleå kommun kommer därför de närmsta åren att skapa nio stadsnära naturreservat.

--Ja, anledningen är ju den att Luleå växer som stad och befolkningen ökar. Och då ökar ju också betydelsen av att spara grönområden för befolkningen men också för att bevara naturens egenvärde, konstaterar Luleås kommunekolog Örjan Spansk.

Vi har tagit oss till Mjölkuddsberget - en skogsbeklädd bergsknalle med stadstrafiken susande nedanför våra fötter.

Vi är omgivna av höga, höga hällmarks-tallar med mäktiga kronor - och det är just såna den här typen av naturvärden tillsammans med rödslistade arter som t ex tallticka och reliktbock som utgör grunden till att kommunen tycker att både naturvärdena och rekreationsvärdena för Luleåborna i ett sånt här område gör det värt att bevara.

Sammantaget är det nio naturområden som är insprängda mellan stadsdelarna som ska bli naturreservat.

Än så länge är det för tidigt att säga hur de olika områdena kommer rustas t ex med stigar, eldplatser och annat för friluftslivet - men klart är att kommunen vill få fler att ge sig ut i naturen.

De över tvåhundraåriga tallarna på Mjölkuddsberget sätter till exempel fantasin lätt i rörelse, bara besökarna försöker tänka sig tillbaka...

--Då var ju det här en kobbe som stack upp ur havet, alltså i och med landhöjningen har ju det här flyttat upp en bra bit på land. Då kan man ju tänka att de här tallarna de grodde precis då vågorna skvalpade upp på land, bredvid dem, fantiserar Örjan Spansk villigt när vi står och stillsamt blickar upp mot tallens krona.

De nio stadsnära naturområdena som Luleå kommun enligt ett kommunstyrelsebeslut i december 2016 vill skapa naturreservat av är:

-Mjölkuddsberget

-Porsöberget på väg ut mot Gammelstadsviken 
-Kalvholmen på Hertsön 
-Storsand i Gammelstad  
-Mattisberget utanför Kyrkbyn i Gammelstad  
-Grundet - en liten holme ute vid Sunderbyn
-Hällbacken - området vid det nya bostadsområdet norr om Sinksundet 
-Snasahögarna vid badviken Lulviken ute på Kallaxheden
-Karlsvik nära Gäddvik 

Utöver finns det även tre stycken skärgårdsområden där man också planerar att inrätta reservat: Altappen, Degerön och Småskär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".