Birgitta Bergvall-Kåreborn
Birgitta Bergvall-Kåreborn. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.

LTU:s nya rektor om vägen in i den akademiska världen

2:17 min

Birgitta Bergvall-Kåreborn är ny rektor på Luleå tekniska universitet. På LTU sedan 1989 – då som student i systemvetenskap, men någon datanörd var hon inte. Istället var det fotboll som gällde.

Veckans fredagsgäst är född i Gammmelstad men uppväxt i byn Alvik utanför Luleå. Där blev det naturligt fotboll för hela slanten under barn- och ungdomsåren i Alviks IK. En liten, snabb och målmedveten spelare som flyttades upp i äldre åldersgrupper och togs ut på talangläger.

Men på grund av bland annat skador la hon ner fotbollskarriären i 18 års ålder. Istället blev det fokus på studierna och av en ren slump blev det systemvetenskap på Luleå tekniska universitet. Och där har hon i stort sett blivit kvar sedan dess. Som forskare och lärare. För trots att hon varit bestämd med att hon inte ville jobba inom vård eller skola så upptäckte till sin förvåning att hon älskade att undervisa.

Frihetsgraden beskriver hon som en anleding till att hon stannat så länge på LTU. Att kunna växla mellan att forska, utbilda och leda verksamheten. och hon beskrivs som en prestigelös och god lyssnare i en organsiation med få ja-sägare.

Nu tvingas hon lägga den egna forskningen åt sidan när hon blir ytterst ansvarig för en omsättning på 1,6 miljarder, 1 700 anställda och 15 000 studenter.

På fritiden är det trädgårdsarbete som gäller nu när barnen flyttat ut.

Lyssna på hela intervjun här (tillgänglig t.o.m. 2018-01-05)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista