Kaunisvaara upprop
Kaunisvaara. Foto: Kaunis Iron, Tobias Öhgren/Sveriges Radio

Svagt stöd för politikernas upprop

2:24 min

Namninsamlingen till stöd för politikernas upprop efter Naturvårdsverkets inhopp i frågan om gruvan i Kaunisvaara går trögt.

Hittills har bara 156 personer skrivit på, färre än väntat, säger Laila Mäki (V), vice ordförande i kommunfullmäktige i Pajala.

– Det känns att det är väldigt lite, men det är 156 viktiga underskrifter. Folk kanske litar på att, ja, det kommer igång, det är inte så viktigt att man skriver på. Jag vet inte varför det inte är fler.

Alla partier i kommunfullmäktige skrev den 11 december under uppropet till regeringen sedan Naturvårdsverket ifrågasatt om miljötillståndet medger att Kaunisvaaragruvan kan drivas som på Northlands tid.

Pajalapolitikerna talade om sin oro för att övernitisk byråkrati skulle äventyra en gruvstart.

Men Naturvårdsverket får också stöd, myndigheten fick i måndags ett anonymt brev daterat i Aareavaara med budskapet: Stå på er, ni har stort stöd hos lokalbefolkningen.

I brevet uttrycks exempelvis oro för att gruvdammarna i Kaunisvaara ska släppa ut förorenat vatten till Muonioälven om de inte åtgärdas innan gruvan återstartas.

Fiskeprofilen Urban Kumpula i Aareavaara säger att han inte vet vem som skickat in skrivelsen, men han tycker det är bra att Naturvårdsverket har synpunkter på gruvfrågan.

– Absolut, man ska kunna ställa krav på miljöåtaganden inför en gruvstart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista